Legjobb WordPress plugin-ek

Legjobb WordPress plugin-ek

A 7 legfontosabb WordPress plugin, amit minél hamarabb telepíts!

Bár a WordPress bővítmények rendkívül hasznosak, érdemes a minőséget mindig a mennyiség elé helyezni. Ehhez adunk most segítséget!

Sokak számára a WordPress név szinte szinonímaként szolgál a “weboldal”-ra. Ezt nagyon jól szemlélteti az adat, amit az oldalukon büszkén hirdetnek:

WordPress népszerűségi statisztika

 

A világ weboldalainak a 34%-a WordPressen fut. Ezért is az egyik legsikeresebb nyílt-forráskódú projekt a világon, ami azt jelenti, hogy bárki csinálhat hozzá “fejlesztést”.

 

Ennek hála ma már több, mint 50.000 bővítmény (plugin) érhető el hozzá.

Mindegyik egy kicsivel jobbá tudja tenni az oldaladat – de sok közülük nem biztonságos, esetleg nem kap rendszeres frissítéseket, vagy csak simán nem úgy működik, ahogy kellene.

A probléma pedig az, hogy minél több plugin fut az oldalunkon, annál lassabb lesz egy weboldal. Célszerű tehát körültekintően választani. A választás során a legjobbakat keresni.

Ebben a cikkben kategóriákra bontva mutatjuk meg a legjobb WordPress pluginokat, és ahol érdemes, ott szemléltetjük is egy weboldalon, mit tud!

 

A legjobb WordPress bővítmények

 

#1 Backup: UpdraftPlus

 

WordPress backup plugin, Updraft

 

Ez ma a piacon elérhető legnépszerűbb backup plugin, így méltán szerepel a legfontosabb bővítmények listájában.

A weboldalad biztonsági mentése kiemelt fontosságot élvez, amit többek között bővítmény segítségével is megtehetsz: ezek közül a leghatékonyabb, ha feltelepíted az UpdraftPlus-t.

Így mindig lesz egy rendszeresen elkészített biztonsági mentésed, és sosem érhet majd meglepetés.

A plugin alapvetően ingyenes, de van fizetős verziója is.

 

#2 Teljesítmény: WP Rocket

 

Weboldal gyorsítás bővítmény, wprocket

 

A WP Rocket egy caching plugin, ami szinte minden szakmai fórumon egybehangzóan a legjobb.

A legfontosabb előnye (amit a képen is láthatsz), hogy szinte bármilyen WP oldalt fel tud gyorsítani.

És az csak a ráadás, hogy magyar fejlesztőcsapat csinálja.

Sajnos fizetős, de ha valamelyik bővítményre megéri befektetni, akkor az kétségtelenül a WP Rocket.

Nézzünk egy olyan oldalt, amely használja a WP Rocketet. A Sikermánia weboldalán az alábbi forráskódból jól látható, hogy a WP Rocket fut az oldalon.
Wp forráskód ellenőrzés
Nézzük meg a sebességi adatokat akkor ha be van kapcsolva a WP Rocket és ha nincs.

 

WP Rocket nélkül sebesség adatok:

 

Honlap sebesség adatok bővítmény nélkül
Ha be van kapcsolva a WP Rocket:

 

Honlap sebesség adatok bővítménnyel
A különbség jelentős. Majdnem 1.5MB-al lett kisebb az oldal, kevesebb a request (lekérés) és gyorsabban is tölt be.

 

#3 Webshop: WooCommerce

 

woocommerce webáruház plugin

 

Amennyiben WordPress oldalad van, vagy webáruházat szeretnél nyitni, biztosan hallottál már a WooCommerce-ről.

A világ legnépszerűbb e-kereskedelmi pluginja.

Az évek során teljes WooCommerce ökoszisztéma épült ki hozzá, legyen szó hostingról, WP témákról/sablonokról, vagy direkt a WooCommerce-hez gyártott pluginokról.

Hasonlóan meggyőző statisztikájuk van, mint a WordPressnek: Rajtuk fut az online webáruházak 28%-a.

 

#4 SEO: Yoast

 

Yoast bővítmény képe

 

Az egyik legnépszerűbb bővítmény, nem csak keresőoptimalizálás kategóriában, de általánosan is.

Szinte mindenre megoldást nyújt a SEO-n belül, legyen szó XML oldaltérkép generálásról, 301 redirectről, vagy Google Search Console összekapcsolásról.

Az egyik leghasznosabb funkciója, hogy minden új aloldalt végigelemez az oldalunkon, és hasznos tippeket ad arra vonatkozóan, hogy mit kellene módosítanunk a jobb helyezés érdekében.

Ha le akarod ellenőrizni, hogy egy WordPress weboldal használja-e a Yoast plugint, akkor a forráskódban is meg tudod ezt nézni. Itt például a dentista.hu fogászati portál kezdeti Yoast SEO adatait lehet látni közvetlenül a telepítés után.

 

weboldal forráskódja

 

Itt még sok adat nincs is kitöltve, de máris több információt tartalmaz, mint a legtöbb optimalizálatlan weboldal.

Alapvetően ingyenes (és már ez is szinte mindent tud), de van fizetős verziója is.

 

#5 Weboldal építés: Elementor

 

Drag and drop builder, Elementor
A fogd-és-vidd jellegű weboldal építők egyre népszerűbbek. Ezekkel tulajdonképpen fejlesztő nélkül lehet összerakni a weboldalunkat, teljesen saját magunk.

Ilyen weboldal építő már a legnépszerűbb WordPress témákban is van (pl.: Divi), de az Elementor a is hasonlóan ismert és talán legegyszerűbb megoldás.

Ebben a kategóriában egyébként elég szoros a verseny, így az Elementor mellett érdemes más lehetőségeket is megnézni, pl.:
* Az előbb említett Divi builder
* Az Elementor legnagyobb riválisának tartott Beaver Builder

A szolgáltatás fizetős, de ha az árát összehasonlítjuk egy fejlesztő bérével, a töredékét fogjuk kapni végösszegnek mire elkészül a saját oldalunk.

 

#6 Kép tömörítés: Imagify

Imagify wordpress bővítmény
A lassú weboldalakat 90%-ban a képek lassítják le.

A képeket egyrészről pontos méretre (arányokra) kell szerkeszteni, másrészről pedig tömöríteni kell. Ez azt jelenti, hogy minimális minőségromlás mellett a töredékére kell csökkenteni a képfájlok méretét.

Erre a legjobb plugin az Imagify, amiről elég csak annyit elmondani, hogy a WP Rocket csapat fejlesztette.

Korábban láthattad, mekkora javulást lehet elérni azzal a caching pluginnal. Tedd hozzá még a kép tömörítő bővítményüket, és a jutalmad egy modern, nagyon gyors weboldal lesz, ami nem csak a felhasználók miatt nagyon fontos, de a SEO miatt is!

A szolgáltatást ingyen ki lehet próbálni, de utána fizetős, viszont nagyon olcsó!

 

#7 Anti-spam: Akismet

 

Spamszűrő bővítmény, Akismet

 

Mindegy, hogy egy virágzó közösséget szeretnél létrehozni, vagy a SEO miatt engedélyezted a kommenteket – ahol kommentelni lehet, ott megjelennek a spam botok.

Nagyon régi black-hat módszer, hogy a robotok kommentekből szerzik meg a linkjeiket és a reklámjukat.

Nagyon idegesítő tud lenni, mikor a precízen összerakott, rengeteg értéket adó cikked alatt megjelenik egy orosz komment, ami egy vírusokkal teli, kétes eredetű gyógyszerhez irányítja át az olvasóidat.

Ezt akadályozza meg az Akismet.

Az eredményét már rögtön a feltelepítés utáni napokban látni fogod, mert nem elég, hogy megfogja a spameket, még ki is írja, hogy mennyit kapott el.

Az Akismet elérhető ingyenesen is, de van fizetős verziója is.

 

Összegzés

 

Amikor WordPress pluginokról van szó, alapszabálynak tekinthető, hogy minél kevesebb, annál jobb.

Bár mindegyik nagyon hasznos és sokkal jobbá tudja tenni az oldalunkat – komolyan le is tudják lassítani.

Így amit csak lehet, próbáljunk meg kóddal megoldani, és plugint csak akkor telepítsünk, amennyiben feltétlenül szükséges, vagy nincs kézközelben fejlesztő.

 

 

WordPress vagy Wix? Melyiket válaszd és miért?

WordPress vagy Wix? Melyiket válaszd és miért?

Az internet hajnalán még komoly fejlesztői tudásra volt szükség ahhoz, hogy egy vállalkozás online is elérhetővé váljon. De mára ez megváltozott.

A drag-and-drop (fogd-és-vidd, vizuális alapú) honlapépítőknek hála szinte bárki fel tud építeni egy olyan oldalt, ami elég lehet a legtöbb kkv-nak.

A két talán legnépszerűbb eszköz a piacon a WordPress és a Wix.

Bár mindkettőnek ugyanaz a célja – teljesen más a megközelítésük.

 

Az alap különbség

Azok a funkciók, amik 2019-ben már alapnak számítanak (pl. reszponzív weboldal, ami ugyanolyan jól működik telefonon és tableten, mint asztali gépen) mindkét szolgáltatás esetében jelen vannak, ezért ezekkel részletesen nem is foglalkozunk a cikkben. A többi tényezővel viszont igen.

WordPress vagy Wix, laptop

Az első, és legfontosabb különbség köztük, hogy a WordPress egy CMS (Content Management System), míg a Wix egy weboldal építő.

Ez adja meg a különbözőségüket: mindkettővel lehet weboldalt építeni, de nem ugyanúgy.

A WordPress egy nyílt-forráskódú rendszer (open-source). Ez azt jelenti, hogy bárki hozzáadhat plusz funkciókat, feature-öket, amiket csak le kell töltenünk, és máris az oldalunk részévé válnak.

Ezek lehetnek bővítmények vagy sablonok is, de sajnos a számtalan lehetőség miatt bonyolultabb, mint a Wix. Viszont teljesen ingyenes, ezért rengetegen használják, saját elmondásuk alapján az interneten jelenlévő oldalak 34%-a WordPressen fut.

A weboldalak 34%-a WordPress-en fut

A Wix ezzel szemben egy zárt rendszer, amelyet kezdetben ingyenesen, de egy szint után csak fizetősen tudsz igénybe venni. Tehát az egyszerűségnek ára van.

Vegyünk néhány egyszerű példát:

A Cserfalvi Cukrászda egy III. kerületi cukrászda, amelyiknek WIX alapú oldala van. Fent vannak rajta a termékek, sütemények, árak, nyitvatartás. Egy nem túl bonyolult oldal, de a legfontosabb információk így is fent vannak rajta.

Ezzel szemben ott van a kiszervezett logisztikával foglalkozó Webshippy, amelynek egy sokkal összetettebb WordPress alapú oldala van. Külön szolgáltatás oldalakkal, landing pagekkel, bloggal, regisztrációs és belső felülettel. Itt már indokolt, hogy egy komplexebb, jobban testre szabható rendszert válasszon a tulajdonos, és ne a Wix-et.

De persze ez nem jelenti azt, hogy minden WordPress oldalnak komplexnek kell lennie. Jó példa erre ez a lottószámokkal foglalkozó oldal, amely egy sima landing page, ahol automatikusan frissülnek hetente a számok.

De nézzük meg tételesen, hogy milyen különbségek vannak a WordPress és a Wix oldalak között általánosságban.

 

WordPress vagy Wix: Összehasonlítás

 

1. különbség: Domain és Hosting

 

A Wix esetében bár domaint vásárolnod kell, a hostingot ingyenesen kapod.

Ez könnyebbséget jelent a kezdetekkor, de komoly ára van hosszú távon: Csak a Wix szerverein tudod futtatni az oldaladat, nem tudod elköltöztetni más hosting szolgáltatóhoz.

Ezzel szemben a WordPressnél meg kell venned a domain mellé a hostingot is, de a legtöbb szolgáltató ma már 1-kattintásos megoldást nyújt WordPresshez, tehát nagyon egyszerű az egész megvásárlási és feltelepítési folyamat.

Már pár ezer Ft-ért lehet bérelni évente hostingot, ami remek ár azért, hogy bármikor szabadon mozgathasd a weboldaladat, és a leggyorsabb szolgáltatót választhasd.

 

2. különbség: Egyszerűség és rugalmasság

 

Az egyszerűséget és a rugalmasságot muszáj együtt vizsgálnunk, mert talán ez a kettő jelenti a legnagyobb különbséget a két rendszer között.

A Wix nagyon egyszerű, drag-and-drop alapú weboldal építő. Mivel az egész platform fejlesztése egy kézben van, ezért nagyon szépen kontrollálni tudják, hogy mennyire letisztult a rendszerük.

De mivel nem nyílt rendszer, ezért jóval kevesebb az elérhető plusz feature, plugin van hozzá.

Így is több, mint 500+ sablon közül lehet választani a designt illetően, illetve 200+ kiegészítő applikáció vár a felületen.

Wix sablonok

A WordPress ezzel szemben jóval bonyolultabb (nem bonyolult, csak bonyolultabb), de ez abból adódik, hogy szinte tökéletesen testreszabható. Gyakorlatilag bármit megtalálhatsz, amire szükséged van. 11.000+ sablon és 60.000+ bővítmény közül válogathatsz.

 

3. különbség: Weboldal építés

 

Mindkét rendszerben megtalálható a fogd-és-vidd jellegű építő, ebben nincs akkora különbség.

Wix sablonok vizuális szerkesztője

Viszont az már lényeges, hogy a Wix esetében szinte mindent valós időben és vizuálisan szerkesztesz, a WordPressnél viszont sok esetben csak egy draftot (piszkozatot) módosítasz, és az “előnézet”-et csak akkor látod, ha rákattintasz egy gombra. Magát a szerkesztést nem a tényleges vizuális designon csinálod (főleg cikkek esetében).

Tehát a Wix-szel sokkal könnyebb weboldalt építeni a semmiből. Ugyanakkor, ha fejlesztői segítségre van szükségünk, jóval nehezebben fogunk találni, mert lényegesen kevesebben használják, mint a WordPresst.

Itt jön képbe a 4. különbség.

 

4. különbség: Support

 

A Wix egy fizetős szolgáltatás, és ezekhez általában jár a support is. Ez náluk sincs másképp, telefonos, chates, és email segítséget is kérhetünk tőlük.

A WordPress esetében viszont teljesen más a helyzet: Mivel egy nyílt-forráskódú rendszerről van szó, ami ingyenes – így nem jár support. Viszont néhány Google kereséssel szinte bármilyen problémát meg tudunk oldani, mert rengetegen használják és elég aktív közösséget tudhat magáénak. Amikor előfordul nálad valami probléma, sanszos, hogy az már valaki másnál is előfordult, ezért már több megoldás is létezik rá – csupán meg kell keresned.

 

5. különbség: Keresőoptimalizálás

 

Bár a Wix több platformon is azt hirdeti, hogy a Wix-es weboldalak minden esetben megfelelnek a SEO legfontosabb szabályainak, a gyakorlat azért mást mutat.

Nagy átlagban az látható, hogy a Wix-es oldalak sebessége lassabb, mint a legtöbb optimalizált WordPress weboldal sebessége. Emellett az organikus forgalmuk jellemzően lényegesen alacsonyabb is, ami több tényezőből is adódik.

 

WordPress vagy Wix: Összegzés

 

A Wix egy könnyed weboldal építő, amit szinte bárki használni tud, néhány perc alatt teljesen átlátható az egész.

Azonban havidíjas, nem testreszabható és egyáltalán nem rugalmas, ezért azoknak ajánljuk csak, akik egy alap weboldalt szeretnének létrehozni, mindenfajta testreszabás és egyedi igények nélkül – mert erre nincs jobb a piacon!

Amennyiben viszont hosszútávon gondolkodsz, szeretnél online is terjeszkedni és szeretnél személyreszabott, jól működő és profi weboldalt létrehozni, mindenképpen vesd bele magad a WordPress rejtelmeibe. Igazán jó és egyedi weboldalt inkább ezzel tudsz építeni, a Wix sajnos kevésbé alkalmas rá.

 

Papp Gábor (The Pitch – Seo Blog)

 

WordPress 4.5 – Még egy lépés a Google-barát reszponzív kinézetért

WordPress 4.5 – Még egy lépés a Google-barát reszponzív kinézetért

Tudjuk, hogy a WordPress fejlesztői időről időre új verziót adnak ki, melyben nem csak a biztonsági réseket javítják, hanem igyekszenek hasznos funkciókkal is bővíteni a honlap-motort.

A legújabb 4.5 verziószámú WordPress-ben (amit Coleman Hawkins jazz szaxofonos után neveztek el) megjelent egy lehetőség, amivel már a saját oldaladon belül, a sablonod alakítgatása közben ellenőrizheted, hogyan fog festeni a honlap a különböző eszközökön.

(tovább…)

A te honlapod mobilbarát?

A te honlapod mobilbarát?

Ha most tartasz a honlapkészítés kezdetén, vagy a tervezésénél, akkor már az elején érdemes figyelni rá, hogy a weblapod reszponzív sablonnal készüljön!

 

De mi a fene az a reszponzív sablon?

 
A kifejezés (angolul a “responsive” szóra találsz információkat a Google keresőben) annyit tesz, hogy a honlapod nem csak a laptopokon és PC-ken fog megjelenni szép és használható formában, de a mobil eszközökön: okostelefonokon és tableteken is.
 
 

Miért fontos ez?

 
(tovább…)

Mégis hogyan válasszam ki a kulcsszavakat?

Mégis hogyan válasszam ki a kulcsszavakat?

Ha velünk készítteted a weblapod, erre a cikkre nincs szükséged! 🙂

A kulcsszavak kiválasztása a keresőbarát honlap elkészítésének alapja. Akár több napos előkészítést, munkát is igényelhet, de nem szabad rá sajnálni az időt!

Elmondható, hogy egy honlapot 1 fő kulcsszóra, és további 4-5 kulcsszóra optimalizálunk. Az oldalakat 1, maximum két erős kulcsszóra célozzuk be.

(tovább…)

Igen, mi is használunk sütiket, de nagyon keveset. :) A honlap további használatához a sütiket el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás