FRISSÍTVE: 2022. FEBRUÁR

Az, hogy a weboldalad milyen “első benyomást” kelt (amiből, mint tudjuk, nincs második), jelentős részt a fotókon múlik.
Legalábbis az első 3 legfontosabb tényezőben benne van. :)

A fotók a honlap tartalmi anyagát képzik, így rendelkezésre bocsájtásuk a megrendelő feladata – magyarul, fotókat te adod a készülő weboldalhoz.

Jó, de honnan szerezz be minőségi fotókat?

Figyelj, megmutatom mindhárom módszert!

 

 

1. Csinálj, vagy csináltass! Saját fotók a weboldaladra

 

A legtutibb, ha saját fotókból dolgozol.

Ha terméket adsz el, akkor elsősorban ízléses, vágykeltő termékfotók kellenek majd, ha szolgáltatásod van, akkor pedig tematikus képek az adott területről.

 

Néhány ötlet a fotózáshoz:

Mutasd be a céged, mutasd be magadat, csinálj fotókat arról, hogyan dolgozol, illetve arról, hogy a kész termék, vagy szolgáltatás mekkora örömet és elégedettséget okoz a megrendelőidnek.

Készíthetsz ilyen volt/ilyen lett fényképeket is.

Érdemes vicces, vagy cuki képeket is létrehozni – ezeket a napi online kommunikációdban is használhatod, a Facebook oldaladon, vagy a blogodban.

 

A minőségi fotóhoz nem csak jó beállítás, de ezernyi más apró dolog szükséges – megfelelő fényviszonyok, nagy felbontás, stb. Ha nem vagy profi (vagy legalábbis jól képzett hobbista) a fotózás terén, érdemes felbérelni valakit, aki az. Egyszeri költség, de az eredmény nagyon hatásos!

 

Hogyan ne fotózz a weblapodra

Inkább bízz meg profi fotóst…

 

 

 

 

 

 

 

2. Fizetős stock fotók

 

A stock fotókat profi fotósok készítik, majd feltöltik a képügynökségek honlapjaira, ahol általában témakörönként válogathatsz belőlük.

 

A képeket egyesével, vagy csomagokban néhány dollárért megveheted, és az oldalon található felhasználási szabályok szerint egyszer, vagy többször felhasználhatod az online felületeiden, vagy a nyomtatott reklámanyagokon.

 

A legismertebb oldalak:

Shutterstock

iStock

Dreamstime

123rf

Adobe Stock

Gettyimages

Fotolia

 

Ezeken az oldalakon általában Royalty Free fotókat találsz.
A név azonban megtévesztő lehet, mert ez nem ingyenes stock fotókat jelent, hanem azt, hogy ha egyszer megveszed a licenc-jogot, akkor korlátlan alkalommal felhasználhatod a fotót.

 

 

3. Ingyenes stock fotók

 

Az interneten több olyan honlap is található, ahonnan ingyenesen tölthetsz le kiváló minőségű stock fotókat.

ingyenes stock fotók

 

Ezek általában Public Domain joggal rendelkeznek, vagyis a képek lincencdíj fizetése nélkül használhatóak üzleti, vagy személyes célokra.

A Public Domain [közkincs] az ún. Creative Commons licence családba tartozik, és tulajdonképpen a legszabadabb, legmegengedőbb licence jog.

A jelölése: CC0. Ha ezt látod, akkor biztos lehetsz benne, hogy a kép bármilyen célú felhasználására teljes körű engedélyt kaptál a kép készítőjétől, nem kell tartanod sem személyes konfliktustól, sem büntetéstől.

 

Vigyázz, mert nem minden “free”, azaz ingyenes fotó használható fel korlátlanul!
Mindig olvasd el az adott képhez tartozó felhasználási feltételeket, korlátozásokat!
Néhol csak arra kérnek, hogy helyezd el a honlap, a készítő, vagy a fotó linkjét a weboldaladon, máshol pedig csak személyes felhasználásra ingyenes a kép, ha azonban üzleti célú weboldalad van, akkor már fizetős (itt a personal/commercial use kifejezésekre kell figyelni).

Ha a választott fotód nem Public Domain (CC0) jogosultságú, akkor könnyen beazonosíthatod a felhasználási feltételeket ezek alapján: https://hu.wikipedia.org/wiki/Creative_Commons

A Creative Commons jogok közötti eligazodást segíti még ez az oldal is: https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/hu/

 

Nézzük az ingyenes stock fotó lelőhelyek listáját!

 

A legjobb ingyenes stock fotó oldalakat itt találod:

Pixabay

Pexels

Canva

Wunderstock

Unsplash

Stocksnap

Flickr

Public Domain Pictures

PicJumbo

Wikimedia

BURST

Morguefile

Old book illustrations

Foter

Gratisography

Isorepublic

DesignerPics

FOCA Stock

jay mantri

cc search

Picography

public domain archive

Foodiesfeed

Travel Coffee Book

New Old Stock

Stockvault

STOKPIC

 

A Google képkeresőből is hozzájuthatsz a weboldalad illusztrációihoz, ha használod az Eszközök – Felhasználási jogok – Creative Common-licencek szűrést. A kép weboldalára jutva azért nézd meg a kép felhasználási jogait, mert a Google is tévedhet. :)

 

fotók weboldalra ingyen a Google képkeresőből

 

Kellemes keresgélést! :)

 

 

Oszd meg, ha tetszett!