Röviden a honlapok eladási nehézfegyvereiről

ID-10064820Azok a vállalkozók, akik eddig az offline (interneten kívüli) világban tevékenykedtek, gyakran úgy gondolják, hogy a honlap elkészültekor azonnal meg fogják azt találni a Google kereső első oldalán.

Ez sokszor meg is történik – rövid időn belül, amint a Google beindexeli az új weboldalt. Megjelenik… például a cég nevére. De sajnos nem azokra a kifejezésekre (kulcsszavakra), amik az eladást segítik…

Itt már mindjárt tisztában is kell lenni az első fogalommal: a kulcsszavazással.
Kulcsszavaknak általában (a brand-építést kivéve) a termékünk, vagy szolgáltatásaink kifejezései közül célszerű választanunk.
A kulcsszó kutatás persze egy hosszadalmas szakmunka, ennek a taglalása egy másik bejegyzés témája.
Mindenesetre ez az alapja a honlap készítésnek, aminek az elvégzése a honlapkészítő feladata. Sokszor persze szükség van a vállakozó közreműködésére is, hiszen ő ismeri a legjobban a saját szakterületét!

Nézzük, milyen eszközök vannak tehát a kezünkben, hogy a weboldal hasznos bázisa lehessen a vevőszerzésnek!

 

Online marketing eszközök:
melyek a piacszerzést célozzák. A cél elsősorban a Google kereső organikus (természetes, tehát nem fizetett) találatai között minél előkelőbb helyezést elérni. Magyarországon az emberek legnagyobb része a Google keresőt használja, ezért célszerű a munkát ebbe az irányba fordítani. Ráadásul az első oldalon való megjelenés a piac nagy részét lefölözi, jócskán megelőzve a konkurenciát!

1. Kulcsszó kutatás
(lásd fent)

2. A honlap tartalmának kulcsszavazása

A megállapított, kiválasztott kulcsszavakat a honlap szövegében megfelelő mennyiségben el kell helyeznünk. Ha túl sok, úgy a keresőrobot algoritmusa természetellenesnek találhatja, és éppen az ellenkező hatást érjük el a munkánkkal. Ha túl kevés, akkor pedig esetleg hatástalan marad.
Az optimális a 2-5%-nyi kulcsszó elhelyezés. Célszerű néhol vastag betűvel (bold) kiemelni a kifejezéseinket, így jobban felismerik a keresőrobotok is.

3. A honlap elemeinek keresőoptimalizálása

Ebbe a részbe eléggé száraz technikai dolgok tartoznak, úgy mint például a metaadatok helyes beállítása, az oldal megfelelő kialakítása, az xml oldaltérkép megléte, a képek Alt tag-jének helyes kitöltése, H1, H2 formátumok helyes használata, és még milliónyi apróság. Jó esetben ezt is a weboldalunk készítője csinálja meg. (Az M-Web Stúdióban igen! :))

4. Linképítés

Az egyik legfontosabb honlapon kívüli marketing eszköz.
Azért honlapon kívüli, mert nem magában a weboldalban igényel munkát.
A lényege az, hogy hány bejövő hivatkozást (linket) kap a honlapunk más weboldalakról.
A ránkmutató linkek egyfajta referenciát jelentenek a Google szemében. Olyasmi, mint a valódi életben az emberi kapcsolatok. Minél több és minél komolyabb barátunk van, annál többre tartanak minket még az ismeretlen emberek is. :)
A linkek száma és értéke határozza meg a weblap Page Rank-jét.
Fontos, hogy a linképítés is természetes ütemben történjen, máskülönben eme munkálkodásunk hatása is a visszájára fordulhat. Érdemes ezt a munkát is profi szakemberre bízni!

5. Tartalom marketing

A tartalom (és ezen belül a szövegírás fortélyos tudománya) természetesen egy nagyon fontos eladási eszközünk is. Azonban a honlap keresőoptimalizálása szempontjából is elengedhetetlen, mert a Google kereső nagyon kedveli a folyamatosan frissülő, releváns tartalmat – amit ugye szépen be is kell kulcsszavaznunk! :)
Célszerű beütemezni a heti munkarendbe a friss tartalom feltöltését – mert a tartalom a király!

 

Sales eszközök:
amik akár közvetlenül is az eladást segítik.

6. Közösségi marketing

Ma a közösségi marketing elsődleges felülete a Facebook.
Egy virtuális világ a virtuális világban. Rengeteg hasonló funkciót használ, mint a Google, a Nagy Kereső. Kereshetünk, hirdethetünk rajta, mini-honlapokat (céges oldalakat) hozhatunk rajta létre.
Ennek ellenére inkább kiegészítőként használjuk! Egyrészt nem mindenki van fent a Facebook-on, másrészt veszélyes, ha csak egy online lábon áll az üzletünk sikere…
És ne feledkezzünk azért el a többi fontos közösségi oldalról, mint például a Twitter, a LinkedIn, a GooglePlus, és a többiek!

7. Hírlevél marketing

8. Kattintás alapú hirdetések

9. Egyéb hirdetésk (banner-reklám, apróhirdetés, PR megjelenés)

Természetesen, ahány ház,… vagyis ahány ember, annyi rendszer.
Az online marketing és sales fegyverek tárháza igen széles, és ezerféle egyéb csoportosításuk lehet.

Egyről viszont ne feledkezzünk meg: ezeket a fegyvereket akkor tudjuk hatékonyan bevetni, ha az eredményeket folyamatosan teszteljük, mérjük, és a finomhangolásokat is napi szinten elvégezzük!

500_online toolssz

 

Share
Oszd meg, ha tetszett!