FRISSÍTVE: 2022. MÁJUS

 

A WordPress rendszerben a sablonok határozzák meg a honlapod kinézetét, elrendezését. Ezeket más néven WordPress témáknak is hívjuk (theme).

Ha önállóan készítenél WordPress honlapot, mindenképpen szükséged lesz arra, hogy sablont válassz magadnak.
Ha ránk bíznád a weboldalad elkészítését, itt megnézheted a honlapkészítés csomagokat.

 

Nos, lássuk az ajánlott ingyenes WordPress sablonokat!

 

Ma már rengeteg ingyenes sablon közül keresgélhetsz. Ráadásul a sablonok legtöbbje minden modern igényt kielégít: szépek, elegánsak, könnyen testreszabhatóak, és ami talán az egyik legfőbb – már eleve mobilbarát (reszponzív) kialakításúak.

Most ezek közül válogattunk ki nektek néhányat.

1. Hemingway

 

Hemingway WordPress sablon

 

Letisztult, szép, reszponzív WordPress sablon, ami bloggereknek és üzleti honlapok kialakítására is alkalmas. Két oszlopos, egyedi widget (oldalsáv) lehetőségekkel: videó, Flickr. Fullwidth (teljes szélességű) fejléc, legördülő parallax hatással.

Címkék:
Blog, egyedi színek, egyedi fejléc, egyedi menü, kiemelt képek, widget-ek a láblécben, fullwidth, jobb oldalsáv, ragadós postok, Theme Options panel

Hemingway WordPress sablon ingyenes letöltése

 

 

2. Athena

 

Athena WordPress sablon ingyenes letöltés

 

Felhasználóbarát, teljesen reszponzív, parallax sablon. Több célra felhasználható: vállalkozásoknak, éttermeknek, bloggereknek, fotósoknak, zenészeknek, kreatív ügynökségeknek. Woocommerce (webáruház modul) is könnyedén kapcsolható hozzá.

Címkék:
Egyedi színek, kiemelt képek,fullwidth, jobb oldalsáv, egy/két/három oszlopos, Theme Options panel

Athena WordPress sablon ingyenes letöltése

Update 2020.08.: Bár a sablon továbbra is megtalálható a WordPress könyvtárban, az utolsó frissítést 2018. decemberében kapta a fejlesztőitől. Használható, de jó szívvel már nem ajánlanám.

 

 

3. Activello

 

Activello WordPress sablon

 

Letisztult, minimál-stílusú, prémium külsejű üzleti, vagy blog sablon az élet minden területére: divat, gasztronómia, utazás, sport, és sok más. Woocommerce modullal könnyen webáruházzá is alakítható. Keresőbarát felépítésű.

Címkék:
Egyedi háttér, egyedi színek, egyedi menü, kiemelt képek, fullwidth, bal oldalsáv, két oszlopos, Theme Options panel

Activello WordPress sablon ingyenes letöltése

 

 

4. OnePress

 

OnePress WordPress sablon
Kreatív és rugalmas WordPress téma. Egyoldalas sablon, alkalmas üzleti célokra, portfólió kialakítáára, termék bemutatóra, szabadúszók részére, és még sok egyébre. Woocommerce kompatibilis.
Élő előnézet: http://www.famethemes.com/preview/?theme=OnePress

Címkék:
Blog, egyedi menü, webshop, kiemelt képek, fullwidth, bal oldalsáv, jobb oldalsáv, egyoszlopos, kétoszlopos, ragadós posztok, Theme Options panel

OnePress WordPress sablon ingyenes letöltése

 

 

5. Sydney

 

Sydney wordpress sablon

 

Üzleti sablon, amivel a vállalkozások, vagy a szabadúszók gyors lehetőséget kapnak egy profi online bemutatkozás kialakítására. Rengeteg testreszabási opciót tartalmaz.

Címkék:
Egyedi háttér, egyedi színek, egyedi fejléc, egyedi menü, kiemelt képek, jobb oldalssáv, ragadós posztok, kétoszlopos, Theme Options panel

Sydney WordPress sablon ingyenes letöltése

 

 

6. Edge

 

Edge wordpress sablon ingyen

 

Egyszerű, letisztult, tartalom-fókuszált blog, vagy üzleti sablon. Sokféle testreszabási lehetőséget tartalmaz.
Élő előnézethez kattints ide!

Címkék:
Blog, egyedi háttér, egyedi fejléc, egyedi menü, egyedi logó, widget-ek a láblécben, bal oldalsáv, Theme Options panel

Edge WordPress sablon ingyenes letöltése

 

 

7. ResponsiveBoat

 

Responsive boat wordpress ablon letöltés
Barátságos, színes, teljes oldalas (fullwidth) WordPress téma. Elegáns legördülő hatás, és beépített animációk. Alkalmas webes ügynökségek, vállalatok, termékbemutatók, portfóliók létrehozására. Modern és interaktív.

Címkék:
Egyedi háttér, egyedi menü, kiemelt képek, egyoszlopos, kétoszlopos, jobb oldalsáv

ResponsiveBoat WordPress sablon ingyenes letöltése

Update 2020.08.: Úgy tűnik, kezdeti népszerűsége ellenére ez a sablon nem volt nyerő. Eltávolították a WordPress könyvtárból is, így többé már nem ajánlható. Ha esetleg ezt a sablont használod, javaslom, hogy cseréld le a honlapodon!

 

 

8. Twenty Twenty-Two

2022 WordPress ingyenes sablon előnézeti képe

 

A WordPress legfrissebb alapértelmezett témája (2022), a telepítéskor elvileg automatikusan érkezik, így a Megjelenés – Sablonok menüpont alatt minden további nélkül megtalálod.

A WordPress.org csapata majdnem minden évben kiad egy Twenty-sablon változatot, az évszám nevével jelölve, a legutóbbiak:

Twenty Twenty-One (2021)

Twenty Twenty (2020)

Twenty Nineteen (2019)

Twenty Seventeen (2017)

Twenty Sixteen (2016)

Előnyük, hogy kifejezetten stabilan működnek, gyorsak, és folyamatos frissítésűek – A legmegbízhatóbb sablonok.

Hátrányuk talán, hogy a felhasználói testreszabás viszonylag korlátozott, így design tekintetében a lehetőségek végesek.

A Twenty Twenty-Two már kifejezetten a Gutenberg vizuális szerkesztő támogatásához készült, így ezt a hátrányt némileg ellensúlyozza a szerkesztőfelület rugalmassága.

A Gutenberg-hez további bővítményeket is ingyenesen le tudsz tölteni ide kattintva.

A Twenty sablonokhoz pedig szintén készültek ingyenes bővítmények, amiket itt találsz:
https://wordpress.org/plugins/search/Twenty/

 

Twenty Twenty-Two WordPress sablon ingyenes letöltése

 

 

9. Astra

 

Astra sablon letöltés

 

Iszonyú népszerű WordPress sablon, több, mint egymillió aktív letöltéssel rendelkezik, és rengeteg pozitív értékeléssel. Az összesített értékelése is 5 csillagos.

Előnyei, amiért sokan szeretik és használják:

  • Gyors (“lightweight”)
  • Rendszeresen frissítik a fejlesztők
  • Kompatibilis az összes elterjedt oldalépítő rendszerrel, úgy mint: Elementor, Beaver Builder, Visual Composer, SiteOrigin, Divi Builder.

A WordPress beépített vizuális szerkesztőjéhez, a Gutenberg-hez is kifejezetten ajánlják.

A készítők mindemellett seo-barátnak hívják (beépített Schema.org kódolás, és AMP alkalmasság), ezen felül kompatibilis a WooCommerce (webáruház) bővítménnyel is.
Ez utóbbit egyébként a legtöbb sablonnál előnyként emelik ki, de valójában a modern sablonok szinte kivétel nélkül jól működnek együtt a WooCommerce bővítménnyel.

Hátránya, hogy sok lehetőség csak a Pro (fizetős) verzióban érhető el.
Itt megnézheted, hogy mely tulajdonságok érhetőek el az ingyenes, és melyek a fizetős változatban: https://wpastra.com/features/

Hozzá is készültek speciális, kiegészítő bővítmények, de jelentőségük nem nagy, mert az Astra sablont leginkább valamilyen oldalépítővel együtt szoktuk használni.

Astra WordPress sablon ingyenes letöltése

 

 

10. Hello Elementor

 

Hello Elementor WordPress sablon

 

Letisztult, gyors, seo-barát téma az Elementor oldalépítő fejlesztőitől.

Kizárólag ingyenes verziója van, az üzleti cél persze az, hogy az Elementor Pro (fizetős) verzióját vedd meg. Kezdésnek, vagy ha nincsenek nagy igényeid és hajlandó vagy kompromisszumokat kötni, az ingyenes Elementorral is boldogulhatsz ezzel a sablonnal.

Előnye, hogy mivel egy nyilvánvaló üzleti célt támogat a sablon, így a fejlesztők foglalkoznak vele, nem “hagyják cserben”: rendszeresen frissítik, és a support is viszonylag aktív.

A jelenlegi használók száma 1 000 000 feletti!

Hello Elementor WordPress sablon ingyenes letöltése

 

 

11. OceanWP

 

OceanWP WordPress sablon ingyen

 

A 2017 nyarán debütált WordPress sablon évek óta az egyik legnépszerűbb, folyamatosan fejlesztett és frissített sablon. Jelenlegi aktív felhasználóinak száma 700 000 felett van, és a több, mint 5000 szavazat alapján 5 csillagos értékelést kapott.

Az ingyenes változat hasonló előnyökkel száll versenybe, mint az előző két sablon:

  • Gyors (lightweight)
  • Remekül használható az elterjedt oldalépítő rendszerekkel is: Elementor, Beaver Builder, Brizy, Visual Composer, Divi, SiteOrigin, stb.
  • És természetesen a szokásos (a mai sablonoktól már alapból elvárt előnyök): WooCommerce kompatibilis, reszponzív (mobilbarát), és könnyen fordítható.

Előre elkészített elrendezéseket is importálhatsz, ezek jó része fizetős, de vannak ingyenesek is. A demo elrendezéseket itt találod: https://oceanwp.org/demos/

Az OceanWP sablon Pro (fizetős) lehetőségeit itt találod, éves és lifetime (örökre szóló) liszensz lehetőségek közül válogathatsz.

OceanWP WordPress sablon ingyenes letöltése

 

 

12. Customizr

 

Customizr wordpress sablon

 

Sokoldalú, könnyen testreszabható WordPress sablon. Profi online megjelenés készítésére alkalmas. Felhasználóbarát, kezelése egyszerű. Woocommerce (webáruház bővítmény) kompatibilis.

Címkék:
Egyedi színek, egyedi menü, kiemelt képek, fullwidth, jobb oldalsáv, bal oldalsáv, egyoszlopos, kétoszlopos,három-oszlopos, Theme Options panel

Customizr WordPress sablon ingyenes letöltése

 

 

13. Kadence

 

 

A régóta népszerű Kadence sablon viszonylag gyors (lightweight), könnyen kezelhető és rugalmas.
Az aktív telepítések száma 100 000 feletti, az átlagos értékelése 5 csillagos, és láthatóan foglalkoznak vele a fejlesztői, hiszen alig egy hónapja kapta az utolsó frissítését. A support is igen aktívnak tűnik, számíthatunk a segítségre, ha elakadnánk.

A Kadence sablon többféle felhasználásra alkalmas.

Ahogyan már megszokhattuk, PRO (fizetős) verziója is van, ami mindent tartalmaz, ami a modern, könnyen kezelhető sablonokat jellemzi:
Drag&drop oldalépítőt (builder-t), komplett kialakított elrendezéseket (starter template), fejléc-lábléc építőt.
A PRO verzióról itt tudhatsz meg többet
Az elrendezéseket itt találod

Ingyenesen pedig innen töltheted le az alap-verziót:

Kadence WordPress sablon ingyenes letöltése

 

 

+1. GeneratePress

 

ingyen WordPress sablon Generatepress theme

 

A GeneratePress az egyik leggyorsabbként számon tartott WordPress sablon. Nem is értem, miért nem írtam róla korábban, hiszen az egyik személyes kedvencem – tényleg elképesztően gyors és rugalmas!
A telepítések száma közel félmillió, az átlagos értékelése 5 csillagos, a fejlesztők rendszeresen frissítik, és támogatói fórum is aktív.

Természetesen itt is van fizetős, mindenre kiterjedő változat, amit sajátos módon egy bővítménnyel oldottak meg.
Ezt a bővítményt (GeneratePress Premium) egyébként elképesztően kedvező áron megveheted a HelloPack-ben, de az ingyenes verzió is nagyon sok mindenre elegendő; érdemes kipróbálni, mert lehet, hogy ez is bőven elég lesz neked!

Alapvetően a Gutenberg szerkesztőt támogatja, de más oldalépítőkkel (mint például a Beaver Builder és az Elementor) is kompatibilis.

Természetesen támogatja a WooCommerce webáruház modult is.
Reszponzív, és több, mint 25 nyelvre lefordították már.
A Testreszabóban is találhatsz kiegészítő beállításokat, akár a színek, akár a fontok (betűtípusok) tekintetében.

A Prémium verzióval a GeneratePress-ben is hozzájuthatsz egyszerűen testreszabható elrendezésekhez, amiből kiindulhatsz!

GeneratePress WordPress sablon ingyenes letöltése

 

Végül egy jó tanács – Ne halmozzuk a weboldalunkon a sablonokat!

Könnyű belemerülni az ingyenes sablonok végtelen tengerébe, és nem is baj, ha eleinte többfélét kipróbálsz az új honlapodon – telepítve látod majd meg igazán az elrendezéseket, a beállítási lehetőségeket. Ha azonban kiválasztottad a megfelelőt, a többi versenyzőt töröld a honlapodról (egyetlen Twenty sablon kivételével), mert lassítják és biztonsági kockázatot is jelenthetnek. Teljesen felesleges 5-10 sablont fent tartani azért, mert egyszer tetszett, vagy hátha jó lesz még valamire… Inkább írd fel a nevüket, és ha úgy alakul, hogy valaha elővennéd őket, egy mozdulattal letöltheted a legfrissebb verziót a WordPress könyvtárból.

 

 

Megtanulnád a WordPress-t? Gyere, tanulj velem online! Az oktatás mellé ingyen prémium Divi sablont is kapsz ajándékba!

:)

 

 

Ha még nem tudod, melyik tárhelyszolgáltatót válaszd a honlapodnak, nézd meg itt, hogy milyen szempontokat érdemes figyelembe venned!

 

 

Oszd meg, ha tetszett!