Az internet hajnalán még komoly fejlesztői tudásra volt szükség ahhoz, hogy egy vállalkozás online is elérhetővé váljon. De mára ez megváltozott.

A drag-and-drop (fogd-és-vidd, vizuális alapú) honlapépítőknek hála szinte bárki fel tud építeni egy olyan oldalt, ami elég lehet a legtöbb kkv-nak.

A két talán legnépszerűbb eszköz a piacon a WordPress és a Wix.

Bár mindkettőnek ugyanaz a célja – teljesen más a megközelítésük.

 

Az alap különbség

Azok a funkciók, amik 2019-ben már alapnak számítanak (pl. reszponzív weboldal, ami ugyanolyan jól működik telefonon és tableten, mint asztali gépen) mindkét szolgáltatás esetében jelen vannak, ezért ezekkel részletesen nem is foglalkozunk a cikkben. A többi tényezővel viszont igen.

WordPress vagy Wix, laptop

Az első, és legfontosabb különbség köztük, hogy a WordPress egy CMS (Content Management System), míg a Wix egy weboldal építő.

Ez adja meg a különbözőségüket: mindkettővel lehet weboldalt építeni, de nem ugyanúgy.

A WordPress egy nyílt-forráskódú rendszer (open-source). Ez azt jelenti, hogy bárki hozzáadhat plusz funkciókat, feature-öket, amiket csak le kell töltenünk, és máris az oldalunk részévé válnak.

Ezek lehetnek bővítmények vagy sablonok is, de sajnos a számtalan lehetőség miatt bonyolultabb, mint a Wix. Viszont teljesen ingyenes, ezért rengetegen használják, saját elmondásuk alapján az interneten jelenlévő oldalak 34%-a WordPressen fut.

A weboldalak 34%-a WordPress-en fut

A Wix ezzel szemben egy zárt rendszer, amelyet kezdetben ingyenesen, de egy szint után csak fizetősen tudsz igénybe venni. Tehát az egyszerűségnek ára van.

Vegyünk néhány egyszerű példát:

A Cserfalvi Cukrászda egy III. kerületi cukrászda, amelyiknek WIX alapú oldala van. Fent vannak rajta a termékek, sütemények, árak, nyitvatartás. Egy nem túl bonyolult oldal, de a legfontosabb információk így is fent vannak rajta.

Ezzel szemben ott van a kiszervezett logisztikával foglalkozó Webshippy, amelynek egy sokkal összetettebb WordPress alapú oldala van. Külön szolgáltatás oldalakkal, landing pagekkel, bloggal, regisztrációs és belső felülettel. Itt már indokolt, hogy egy komplexebb, jobban testre szabható rendszert válasszon a tulajdonos, és ne a Wix-et.

De persze ez nem jelenti azt, hogy minden WordPress oldalnak komplexnek kell lennie. Jó példa erre ez a lottószámokkal foglalkozó oldal, amely egy sima landing page, ahol automatikusan frissülnek hetente a számok.

De nézzük meg tételesen, hogy milyen különbségek vannak a WordPress és a Wix oldalak között általánosságban.

 

WordPress vagy Wix: Összehasonlítás

 

1. különbség: Domain és Hosting

 

A Wix esetében bár domaint vásárolnod kell, a hostingot ingyenesen kapod.

Ez könnyebbséget jelent a kezdetekkor, de komoly ára van hosszú távon: Csak a Wix szerverein tudod futtatni az oldaladat, nem tudod elköltöztetni más hosting szolgáltatóhoz.

Ezzel szemben a WordPressnél meg kell venned a domain mellé a hostingot is, de a legtöbb szolgáltató ma már 1-kattintásos megoldást nyújt WordPresshez, tehát nagyon egyszerű az egész megvásárlási és feltelepítési folyamat.

Már pár ezer Ft-ért lehet bérelni évente hostingot, ami remek ár azért, hogy bármikor szabadon mozgathasd a weboldaladat, és a leggyorsabb szolgáltatót választhasd.

 

2. különbség: Egyszerűség és rugalmasság

 

Az egyszerűséget és a rugalmasságot muszáj együtt vizsgálnunk, mert talán ez a kettő jelenti a legnagyobb különbséget a két rendszer között.

A Wix nagyon egyszerű, drag-and-drop alapú weboldal építő. Mivel az egész platform fejlesztése egy kézben van, ezért nagyon szépen kontrollálni tudják, hogy mennyire letisztult a rendszerük.

De mivel nem nyílt rendszer, ezért jóval kevesebb az elérhető plusz feature, plugin van hozzá.

Így is több, mint 500+ sablon közül lehet választani a designt illetően, illetve 200+ kiegészítő applikáció vár a felületen.

Wix sablonok

A WordPress ezzel szemben jóval bonyolultabb (nem bonyolult, csak bonyolultabb), de ez abból adódik, hogy szinte tökéletesen testreszabható. Gyakorlatilag bármit megtalálhatsz, amire szükséged van. 11.000+ sablon és 60.000+ bővítmény közül válogathatsz.

 

3. különbség: Weboldal építés

 

Mindkét rendszerben megtalálható a fogd-és-vidd jellegű építő, ebben nincs akkora különbség.

Wix sablonok vizuális szerkesztője

Viszont az már lényeges, hogy a Wix esetében szinte mindent valós időben és vizuálisan szerkesztesz, a WordPressnél viszont sok esetben csak egy draftot (piszkozatot) módosítasz, és az “előnézet”-et csak akkor látod, ha rákattintasz egy gombra. Magát a szerkesztést nem a tényleges vizuális designon csinálod (főleg cikkek esetében).

Tehát a Wix-szel sokkal könnyebb weboldalt építeni a semmiből. Ugyanakkor, ha fejlesztői segítségre van szükségünk, jóval nehezebben fogunk találni, mert lényegesen kevesebben használják, mint a WordPresst.

Itt jön képbe a 4. különbség.

 

4. különbség: Support

 

A Wix egy fizetős szolgáltatás, és ezekhez általában jár a support is. Ez náluk sincs másképp, telefonos, chates, és email segítséget is kérhetünk tőlük.

A WordPress esetében viszont teljesen más a helyzet: Mivel egy nyílt-forráskódú rendszerről van szó, ami ingyenes – így nem jár support. Viszont néhány Google kereséssel szinte bármilyen problémát meg tudunk oldani, mert rengetegen használják és elég aktív közösséget tudhat magáénak. Amikor előfordul nálad valami probléma, sanszos, hogy az már valaki másnál is előfordult, ezért már több megoldás is létezik rá – csupán meg kell keresned.

 

5. különbség: Keresőoptimalizálás

 

Bár a Wix több platformon is azt hirdeti, hogy a Wix-es weboldalak minden esetben megfelelnek a SEO legfontosabb szabályainak, a gyakorlat azért mást mutat.

Nagy átlagban az látható, hogy a Wix-es oldalak sebessége lassabb, mint a legtöbb optimalizált WordPress weboldal sebessége. Emellett az organikus forgalmuk jellemzően lényegesen alacsonyabb is, ami több tényezőből is adódik.

 

WordPress vagy Wix: Összegzés

 

A Wix egy könnyed weboldal építő, amit szinte bárki használni tud, néhány perc alatt teljesen átlátható az egész.

Azonban havidíjas, nem testreszabható és egyáltalán nem rugalmas, ezért azoknak ajánljuk csak, akik egy alap weboldalt szeretnének létrehozni, mindenfajta testreszabás és egyedi igények nélkül – mert erre nincs jobb a piacon!

Amennyiben viszont hosszútávon gondolkodsz, szeretnél online is terjeszkedni és szeretnél személyreszabott, jól működő és profi weboldalt létrehozni, mindenképpen vesd bele magad a WordPress rejtelmeibe. Igazán jó és egyedi weboldalt inkább ezzel tudsz építeni, a Wix sajnos kevésbé alkalmas rá.

 

Papp Gábor (The Pitch – Seo Blog)

 

Oszd meg, ha tetszett!