A keresőoptimalizálás egy összetett, számos területet érintő stratégia, amelynek célja, hogy egy weboldal minél inkább megfeleljen a Google algoritmusok elvárásainak, ennek köszönhetően pedig minél előkelőbb helyen jelenjen meg a kereső organikus találati listáján egy-egy kulcsszó vonatkozásában.

A keresőoptimalizálás egyesíti a technikai beállításokat, a tartalomgyártást, a linképítést és megannyi más szegmenst, amelyek egy jól átgondolt stratégia részét képezik. Az angolul Search Engine Optimization (SEO) névre keresztelt tevékenység tehát elengedhetetlen annak érdekében, hogy egy weboldal jól teljesítsen. De miért is van szükség rá és miért nem lehet csupán a fizetett hirdetésekre hagyatkozni? Ennek járunk most utána!

A keresőoptimalizálás fogalma

A keresőoptimalizálás tehát egy komplett stratégia. Hosszú távon megtérülő folyamat, amely a technikai és informatikai beállításokat, valamint a szövegírást foglalja magában. A fizetett hirdetéseknél jóval olcsóbb megoldás, ugyanakkor hatását nem azonnal, hanem átlagosan 3-6 hónap elteltével fejti ki. Cserébe a megfelelően kivitelezett SEO jó ideig eredményes is marad.

Az organikus találatokra épülő keresőoptimalizálás egy marketing stratégia része is lehet, de önállóan is megállja a helyét. A SEO mellett a fizetett hirdetések és a közösségi média is remek lehetőségek arra, hogy megszólítsd a célközönségedet. Fontos azonban kiemelni, hogy az ügyfelek 50-60%-a kizárólag a keresőoptimalizálás segítségével érkezik egy-egy céghez. Használhatod az említett csatornákat összhangban vagy felváltva is, azzal azonban nem árt tisztában lenni, hogy a keresőoptimalizálás mellőzésével rengeteget veszíthetsz.

A keresőoptimalizálás előnyei és hátrányai

A fentiek tudatában talán már nem meglepetés, miért is ennyire fontos a keresőoptimalizálás egy weboldalnál. Hátránya a lassú megtérülési idő, ha gyors sikerre vágysz, nem ez a megfelelő eszköz számunkra. A fizetett hirdetések ugyanis szinte azonnali eredményekkel szolgálnak, viszont drágábbak.

A SEO előnye azonban, hogy lassan kifejtett hatása hosszan tart és biztosan megtérül. Gazdaságossági szempontból is kecsegtető a benne rejlő lehetőségek kiaknázása, hiszen hosszú távon jóval olcsóbb, mint a fizetett hirdetések. Sőt, akár ingyenes is lehet, ha kellő tudás birtokában önállóan végzed.

A keresőoptimalizálást jól átgondolt struktúra mentén, a marketing stratégia részeként érdemes kezelni. Egy jól használható eszközként tartható számon, amely számos előnnyel és hátránnyal is rendelkezik. Céljaid függvényében kell eldönteni azt, szánsz-e rá időt, energiát és pénzt! (Megsúgjuk: érdemes!)

Miért fontos a keresőoptimalizálás

A SEO múltja, jelene és jövője

Cikkünk utolsó pontjában kicsit közelebbről megismertetjük a keresőoptimalizálás történetét annak érdekében, hogy megértsd, miért fontos a keresőoptimalizálás egy weboldal számára.

A keresőoptimalizálás kezdetén a lehetőségeket felismerve sokan folyamodtak SEO trükkökhöz, mint amilyen például a kulcsszóhalmozás, az ismétlődő tartalmak, az üres linkek, linkfarmok stb. Ezeket azonban a Google büntetni kezdte, amely hátrébb sorolást és egyéb kellemetlenségeket vont maga után a hibák megszüntetése mellett.

Ma már egyértelmű, hogy a keresőoptimalizálás az egyik legjobb eszköz annak elérésére, hogy egy weboldal jól konvertáljon. Sokkal több egyszerű technikai megoldásoknál, hiszen közelebb hozza egymáshoz a vállalatokat és a látogatókat, hidat épít közöttük és növeli a felhasználói élményt is. Ma a keresőoptimalizálás egy weboldalnál már kulcsfontosságú, mondhatni létfeltétel.

És hogy mik a kilátások a keresőoptimalizálás jövője kapcsán? A folyton változó algoritmusok miatt használata egyre bonyolultabb lesz, ám elképzelhető, hogy hatása még erőteljesebbé válik majd. Hosszú távon mindenképpen érdemes a SEO-ba fektetni! Egyetértesz? Kezdd a folyamatot egy saját honlappal.

A fenti blogbejegyzés a Selector Online Marketing Ügynökség SEO specialistájától, Révai Csabától származik.

 

 

Még több cikket a honlapok keresőoptimalizálása témakörében itt olvashatsz!

 

 

Oszd meg, ha tetszett!