A kép alapú keresés egyre egyszerűbbé és népszerűbbé válik. Bizonyára veled is előfordult már, hogy láttál egy jó terméket, egy ismerősöd valami csodálatos helyen pózolt, vagy nem jutott eszedbe egy színészről, hogy mi a neve.

A Google képalapú keresése erre kínál megoldást.

A folyamatosan fejlődő algoritmussal egyszerűen:

  • Tölthetünk fel képeket felismerésre,
  • és találhatunk hozzá hasonló fotókat.
  • Ellenőrizhetjük, hogy egy kép mely weboldalakon található meg
  • Szűrhetünk a találatok között: szín, méret, jogi felhasználhatóság, dátum alapján
  • Alkothatunk egy saját albumot a Google rendszerében.

 

Kép alapú keresés a Googleben

 

Hogyan működik a keresés kép alapján?

 

A képkeresés leggyakoribb formája még a mai napig az, hogy a keresőmotorba manuálisan beírjuk, hogy miről szeretnénk találatokat látni, majd a Google Képek opciót választjuk. Ekkor a Google a kép címéből és leírásából (alt textjéből) kiindulva és a kereséshez kapcsolódó weboldalak relevanciáját vizsgálva állít össze nekünk egy sorrendet, hogy mely képeket találja a legideálisabbnak a mi keresésünkhöz.

De mi van akkor, ha mi ponthogy vizuálisan tudjuk, hogy mit keresünk, és leírva nem? Tegyük fel, hogy előttünk van egy festmény, amelynek a nevét keressük, vagy egy bútor, ami nagyon tetszik, viszont a weben megannyi polc található.

 

Ekkor segít a képkeresés, amit többféle módszerrel tehetünk meg.

1. Kép URL alapján

Maradjunk a fenti példáknál. Bútort keresünk, és nagyon tetszik egy lakberendezési cikkben található polc, ekkora jobb klikk majd “Képcím másolása” után az images.google.com oldalon az URL megadásával a Google automatikusan megkeresi nekünk az adott képet.

2. Hasonló képek keresésével

Egyszerű dolgunk van akkor is, ha a blogcikkben található képre ott helyben a weboldalon jobb egérgombbal rákattintunk, majd a “Képkeresés ezzel: Google / Search with Google” opciót választva automatikusan megjeleníti a képet és a hozzá köthető, vagy nagyon hasonló tartalmakat.

3. Képfeltöltéssel

A másik fenti példa alapján: tegyük fel, hogy találunk egy festményt, amelynek nem tudjuk a festőjét, és a kép címe is csak a szokásos “gyönyörű-akril-festmény.jpg”, majd az URL-beillesztéssel csak azt a weboldalt listázza a Google, ahol a képet amúgy is megtaláltuk. Ilyenkor segíthet, ha a képet lementjük, majd az images.google.com oldalon a kis képikonkra kattintva a kép feltöltése opciót választjuk. Ekkor bizonyos esetekben még pontosabb találatot kaphatunk.

 

Miért jó a Google képkeresés?

 

A kép alapú keresés nem csak a kíváncsiaknak lett kitalálva, hanem a bloggereknek, weboldalkészítőknek is.

Ha használod ezt a funkciót, akkor:

  • Könnyebb hasonló képeket találnod egy bizonyos tartalomhoz
  • Szűrhetsz szabad felhasználású vagy jogvédett képek között
  • Megtalálhatod, hogy a Te képedet felhasználja-e esetleg valaki más. Ha igen, kérhetsz tőle hivatkozást a saját oldaladra!

Fontos tudni, hogy a saját készítésű, jó minőségű (ámde 100 kilobyte-nál nem nagyobb) képeket előnyben részesíti a Google a stock fotókkal szemben.

Gyakori és rossz megoldás például éttermek, pizzériák részéről, hogy ugyanazokat a stockfotókat használják, és nem saját képekkel dolgoznak.

 

Személy keresése kép alapján

 

Ez a funkció is egyre pontosabbá válik – de egyelőre ne számítsunk arra, hogy egy kép feltöltésével magunkról viszontlátjuk majd magunkat a régi iskolánk tablófotóin felismerve.

A személyek keresése kép alapján főleg hírességek esetében működik, ettől függetlenül érdemes lehet magunkra is rákeresni.

 

Google Lens képfelismerő telefonra

 

A mobiltelefonunkkal még sokkal egyszerűbb a különböző tárgyak vagy személyek felismerése. Elég telepítenünk az ingyenes Google Lens alkalmazást, majd választani egy képet a galériánkból, vagy a helyszínen lőni egy új képet. Hatékony lehet épületek, helyszínek, személyek, szobrok, festmények, ruhadarabok beazonosításakor.

Akkor is érdemes használni, ha tisztában vagyunk a termékkel, hiszen ott van rajta a márkajelzés, de a lehető legegyszerűbb módszerrel szeretnénk megtalálni azt, hogy az honnan beszerezhető: ilyenkor a Google ugyanis legtöbbször webshopokba terel.

 

A Google képkereső sem tud még mindent

 

A Google képfelismerő funkciója 94%-os pontosságú… de néha az a 6% sokkal többnek tűnik. Bár kétségkívül a legfejlettebb algoritmus, mégsem tud mindent, a hasonlító képek (matching images) pedig sokszor rosszabb minőségű, homályos képek. Hiszen néha mi is azt töltünk fel, amikor többet akarunk megtudni.
Vannak olyan alkalmazások, amik viszont direkt iparágra szakosodtak a képfelismerésben. Ilyen a Biano.hu is.

Vegyünk egy konkrét példát:
Egy lakberendezési oldalon éppen a modern nappali ötletek témában olvasgatsz, és az egyik kép nagyon megtetszik. Ezt letöltöd, majd a Google képkeresőbe feltöltöd.

A képkeresés sikeres, hiszen megannyi hasonló ötletet kaptál még a Google-től a nappali berendezésére, de ezek legtöbbje csak hasonló színvilágú Pinterest fotó, nem konkrét termék. Ahhoz sokkal pontosabb képet kell használnod, termékekre specifikusan: akár képmetszőzve azokat, akár egy ingyenes online képszerkesztővel kell elkülöníteni őket.

A Biano azért hasznos eszköz, mert felismeri a képkörnyezetet, és kategóriákra bontja a rajta szereplő tárgyakat. Szőnyegek, dohányzóasztalok, festmények, csillárok, lámpák, székek, kanapék… Ezek közül javasol egy bizonyos adatbázisból a kép tartalmába leginkább beillő termékek közül.
Nem biztos, hogy ugyanazt a terméket találod meg: de az tuti, hogy illeszkedni fog a szobába.

 

 

Oszd meg, ha tetszett!