Felhős, kék sablonA honlapra vonzó beállítású, éles, jó fényviszonyok mellett készült fotókat tegyünk!
Ne sajnálja az időt a szép fényképek elkészítésére! Nem szükséges profi felszerelés, egy egyszerű digitális kamerával megfelelő képek készíthetőek. Lehetőleg nagy felbontást használjon!

A kiválasztott képeket képszerkesztő programmal (az interneten sok ingyenes, ún. freeware szoftver található) szerkesszük meg: ha szükséges, vágjuk le a felesleges részeket, méretezzük át, javítsunk a fényerőn, színeken!

Ha mindez kívül esik az érdeklődési körén, és a környezetében sem vállalkozik senki a feladatra, úgy legjobb, ha szakembert bíz meg a grafikai munkák elkészítésével.
Egy egyszerű honlap fotóinak grafikai munkái könnyen kivitelezhetőek, tehát az érte fizetett ár sem lehet magas!

Itt szólnék egy pár szót az internetről letöltött fotókról.
Nyilvánvaló, hogy nem szedegethetünk le bárhonnan képeket, ha azután azokat közzétesszük, mert a legtöbb fotót szerzői jogok védik! Még a Google Képkeresőből sem!
Ha mégis szeretnénk megpróbálni ezt a verziót, úgy tehetjük meg legálisan, hogy képkereséskor a beállítások ikonnál (nem könnyű észrevenni, leginkább egy csavar-anyára hasonlít :-)), a Speciális keresés menüpont alatt válasszuk ki a „szabadon felhasználható, megosztható, vagy módosítható, akár üzleti célból is” nevű opciót. Ha így találunk a témánknak megfelelő képet, szerencsénk van – ezt felhasználhatjuk nyugodtan!
Megjegyzem, hogy így a találatok aránya igen leszűkül…

További lehetőségünk, hogy ún. stock-fotó oldalakról vásárolunk képeket. Ezek általában nem túl drágák, érdemes rááldozni egy kis összeget, hogy nyugodtan alhassunk… Nem is szólva arról, hogy ezeken az oldalakon többnyire szép, professzionális fotókat találhatunk.
Általában itt is vannak ingyenesen letölthető verziók, de ezeknek a felhasználása általában link-megjelenítéshez kötött – magyarul, el kell helyeznünk weboldalunkon egy, a készítőre mutató linket.
Mielőtt bármit is felhasználnánk, olvassuk el figyelmesen a felhasználáshoz kötődő Licence-feltételeket!

Saját szerkesztésű honlap esetén ne feledkezzünk meg a beillesztett képek keresőoptimalizálásáról! A Google keresőrobotja csak ennek segítségével képes felismerni a fotót, mint tartalmat!

Oszd meg, ha tetszett!