Összehasonlító cikk – Hogyan válassz WordPress oktatást, ha most indulsz?
Szempontok, amiket célszerű előre átgondolni, hogy elkerüld a csalódást.

 

Ha WordPress tanulmányaid kezdetén vagy, előfordulhat, hogy nem tudod eldönteni, merre indulj. Valóban sokszor nehéz eligazodni a rengetek lehetőség között anélkül, hogy pontosan átlátnád, ki mit nyújt, és ebből mire van szükséged.
Ebben próbálok most segíteni neked.

Minden összehasonlító cikk azzal kezdődik, hogy nincs egyértelműen jó választás – ami egy azonnali csalódást okoz az olvasóban…
Sajnos, nekem is ezzel kell kezdenem. :)
Nem fogom tudni megmondani, hogy személy szerint Neked mi lesz a legtutibb választás.

Szempontokkal segítek, amelyek alapján végig tudod gondolni, hogy számodra melyik út lehet nyerő.

Ebben a cikkben a saját WordPress oktatás szolgáltatásom is összehasonlításra kerül, de az írás célja nem a konkurencia rejtett (vagy nyílt :)) kritikája!
A magam részéről becsülöm a minőségi munkát, nem számít, ha egyazon területen dolgozunk – elférünk egymás mellett. Mi több, a jó minőségű konkurens szolgáltatás ösztönző, egészséges versenyhelyzetet teremt, és növeli az ügyfél elégedettséget – ez pedig a legfontosabb.

Igyekszem tehát a legjobb tudásom alapján, reálisan összegezni a helyzetet, de természetesen elképzelhető, hogy tévedek valamiben – szeretettel várom az építő kritikát, ha cikkem itt-ott helyesbítésre szorul.

Kezdjük tehát a legelemibb, sokak által nulladik lépésként választott ingyenes tananyagokkal, tutorial-okkal.

 

Ingyenes WordPress tananyagok

 

Az interneten rengeteg WordPress-szel kapcsolatos tananyag, leírás, videó, fórum-beszélgetés található meg.

Ezek között tonnányi extra hasznos cuccot találsz, ez egyébként a WordPress egyik fő erőssége is.

Használd őket bátran, keresgélj, olvass, nézz videókat!

Ha azonban a tanulás elején vagy, erősen javaslom, hogy az ingyenes anyagokat kiegészítőként használd.

Elmondom, miért nem szerencsés kizárólag ezekből felépíteni a tudásod:

 • Az ingyenes anyagok jellemzően nem ölelik fel a teljes folyamatot, inkább részfolyamatokra adnak választ. Amikor még azt sem tudod, mi a kérdésed, félő, hogy elkedvetlenítő káosz lesz az eredmény.
 • Pontosan ezért könnyen kimaradhatnak az alapok. Ha az alap rendszert nem látod át, az olyan, mintha futóhomokra építenéd a házad.
 • A legtöbb “ingyenes” anyag valójában bevezető termék, kóstoló, ún. “csali”. Az online marketingben ez arra szolgál, hogy kedvet csináljon a fizetős szolgáltatáshoz – ez nem baj, de jellegénél fogva valódi válaszokat nem fog adni, nyitva hagyja a lényeges kérdéseket.
 • Ezen anyagok nagy része angol nyelvű, ami elsősorban akkor lehet probléma, ha nem, vagy gyengén tudsz angolul. Azt azért hozzátenném, hogy kezdőként egy szakkifejezésekkel teli nyelvezetet meglehetősen nehéz idegen nyelven befogadni az elején…
 • A fentiek miatt az egész ingyenességért valójában az időddel fizetsz. Nem is kevéssel, a keresgélés iszonyú idővámpír lehet.

 

Webdesign tanfolyam

 

Célszerű már az elején tisztázni egy széles körben elterjedt félreértést:

A WEBDESIGN NEM EGYENLŐ A WORDPRESS HONLAPKÉSZÍTÉSSEL!

 

Valójában a honlapkészítéssel sem egyenlő. Sok mindennel több, és egyben sokkal kevesebb is. Tulajdonképpen részhalmazai egymásnak, bár sokan analóg fogalomként használják.

A webdesigner nem csak a honlapok külső megjelenésével foglalkozik, hanem logó-készítéssel, webes arculattervezéssel, és egyéb internetes felületek tervezésével és kivitelezésével is.
A webdesign tanfolyamok az ehhez kapcsolódó elméleti és gyakorlati tudást, és a szükséges szoftverek kezelését tanítják neked.

Mivel a WordPress egy ingyenes, könnyen kezelhető, felhasználóbarát, és rendkívül rugalmas cms rendszer, ezért a webdesigner-ek sokszor használják a honlapok motorjaként, így általában szerepel a tanfolyami tematikában.

Itt azonban a WordPress egy részfolyamat, ezért jellemzően kisebb figyelem fordítódik rá.

Anélkül, hogy konkrét webdesign tanfolyamot említenék, a teljes kép kedvéért el kell mondanom, hogy több tanítványom is tanult megelőzőleg ilyen oktatáson, akik azért jöttek hozzám, mert a tanfolyam WordPress része nem tudta tisztázni az alapokat, így homályos maradt az egész történet.
Ez sajnos csak kudarcélményhez vezet.
 

Összegezve:

A webdesign kis részhalmaza a WordPress honlapkészítés. A honlapkészítés kis részhalmaza a webdesign. Van tehát kapcsolódás, de közel sem ugyanaz a két szakma.

 

A magam részéről kifejezetten csodálom a szépséges webdesigner munkákat, bár én kimondottan ügyetlen vagyok manuálisan, ezért ezen a téren a szuper szoftverekre, és a rugalmasan testreszabható sablonokra, visual builder-ekre, és a css-re támaszkodom. A végeredmény így is egyedi, és mobilbarát lesz.

Több online marketingest hallottam már a webdesign-ról végtelen megvetéssel beszélni, miszerint ez öncélú művészkedés, és szükségtelenül akadályozza az eladást.
Természetesen ezzel a szemlélettel nem tudok azonosulni, már csak azért sem, mert általánosítás. Az azonban igaz, hogy általában ez a részterület ritkán egyesül a sales-központú honlapkészítéssel – ami számomra azt jelenti, hogy kezdőként, illetve válság-helyzetekben nehezebb lehet megvetni a lábad a piacon.

Összefoglalva: Könnyen lehet, hogy a te álommunkád a webdesign, amihez a legjobb start egy minőségi webdesign tanfolyam, de mielőtt erre az útra térsz, nézz utána pontosan, hogy mit fogsz csinálni, ha “nagy leszel”! :)

 

WordPress honlapkészítés

 

Lehet, hogy a fentieket olvasva felmerült benned, hogy akkor mi a szösz az a honlapkészítés.

Sokszor, sok helyen hallhattad már, hogy a WordPress-hez nem szükséges a programozói tudás. Ez alapvetően igaz is, bár ha nagyon komolyan szeretnéd ezt csinálni, előbb-utóbb ebbe sem árt belekóstolni egy kicsit.
A részterületek szakértőivel – ha szükséges, – akár össze is dolgozhatsz, hiszen nem érthet mindenki mindenhez, és ez így is van jól.

Ha tehát honlapkészítő szeretnél lenni, akkor elsősorban a WordPress keretrendszert, és a hozzá tartozó egyéb mini-szoftvereket: sablonokat, bővítményeket, oldalépítőket kell behatóan megismerned.
Tudnod kell az alap-szabályokat, a felépítést, és fontos, hogy tudj rendszerben gondolkodni.

Nagyon változatos a szakma “how-to” része, azaz rengeteg megoldandó problémába fogsz belefutni. Mivel a WordPress a elképesztően népszerű az egész világon, így nagy segítségedre lesz a nyomozások során a Google kereső, a Nagy Közös Könyvtár. :) Azonban ez is csak akkor működik jól, ha tisztában vagy az alapokkal, és tudod, hogy milyen kulcskifejezések tartozhatnak az adott helyzet megoldásának megleléséhez.

 

Ahhoz, hogy ne csak szép, de hatékony honlapokat készíts majd, jó néhány részterületben el kell mélyedned még, miután megtanultad a WordPress-t:

 • Képszerkesztés (pl. Photoshop)
 • Social media marketing
 • Seo (keresőoptimalizálás)
 • PPC hirdetések (Google Ads, Facebook hirdetés; remarketing)
 • Szövegírás
 • Analitikai eszközök
 • Online marketing, sales rendszerek, automatizálás
 • E-mail marketing
 • E-commerce rendszerek

 

Természetesen nem lehetsz mindenben specialista, de az fontos, hogy legyen egy rálátásod a szakterületekre. Nem baj, ha egyikben-másikban mélyebben is elmerülsz, így hatékony megoldásokat tudsz majd kínálni az ügyfeleidnek.

 

Ahogyan láthatod, ez – mint minden szakma, – folyamatos tanulást jelent, ráadásul jellemzően elég dinamikus területekről van szó. Szerintem kifejezetten izgalmas, nem? :)

 

Oké, akkor térjünk vissza arra, hogy hol és hogyan tanuld meg a WordPress honlapkészítést?

 

Dobozos (videós) tanfolyamok, vagy online WordPress oktatás?

 

Vágjunk a közepébe!

A dobozos, videós tanfolyamok stabil alapozó tudást adhatnak – amennyiben megfelelően van felépítve a tematika.
Talán a legnépszerűbbek a piacon a WPKurzus tanfolyamai: Egy-egy témakör köré épített videós kurzusokat találsz, nagyságrendileg 70 000 Ft/kurzus ártól indulva.
A másik lehetőség a klubrendszer forma, ahol (jellegéből fakadóan) nagyjából tized áron juthatsz hasonló tananyagokhoz – mint például a Wp100 Klub.

Ha már van biztos alapod, de még vannak kérdéseid, vagy egyedi tematikával mennél tovább; esetleg kifejezetten a saját honlapod személyre szabásában fejlődnél, akkor érdemes keresned egy saját oktatót, aki ezekben a kérdésekben online oktatással tud neked segíteni.
Ilyen szolgáltatást én is vállalok, de vannak más kollégák is a piacon – érdemes mindenkinek megkeresnie azt, akivel a legjobban tud azonosulni, így hatékonyabb lesz a közös munka.

Érdemes ilyenkor elolvasni a kiszemelt oktató cikkeit – a tudásanyag és a hangvétel miatt; illetve nézd meg az ügyfélvéleményeket is – ezek sokat segíthetnek abban, hogy ne csak azt lásd, amit valaki önmagáról állít.

 

Hasonlóságok

 

A videós oktatóanyagok, és a személyre szabott online oktatás “étlapja” nagyon hasonló:
Megtanulhatod a WordPress-t az alapoktól, a Divi (vagy más sablon, oldalépítő) használatát, és akár más részterületeket is megkóstolhatsz.

A fő különbség tehát az oktatás jellegéből adódik – A dobozos tananyagok, és a “személyes” online oktatás eltéréseiből.

Bár mindkettő rendelkezik azzal az előnnyel, hogy az otthonod kényelméből tanulhass, jelentősek a különbségek.

A Tutopiya oldal elemzése szerint néhány fő ponton tér el a két oktatási típus, ezeket táblázatba foglalva láthatod:

 

 

Hogyan működik?

E-learning (dobozos tananyag)

Élő online oktatás

Hasonlóságok

 • Otthonról végezhető

Különbségek

 • Tananyag: előre felvett videók, elkészített feladatsorok
 • Élő órák személyes (online) jelenléttel
 • Önálló tananyag feldogozás
 • Oktató magyarázza el a tananyagot
 • A tananyag a nap 24 órájában bármikor elővehető
 • Az oktató és a tanuló egyidejű (online) jelenléte szükséges, előre egyeztetett időpontban zajlik
 • Kérdezési lehetőség e-mail útján, vagy közös fórumon
 • Kérdezési lehetőség azonnali, a felmerülő kérdés promt választ kap

Személyre szabhatóság

E-learning (dobozos tananyag)

Élő online oktatás

Különbségek

 • Az oktatási struktúra merev, az egyéni igények nem befolyásolják
 • Az oktatás a tanuló személyes képességeitől, haladási lehetőségeitől függ
 • Mindenkinek egyforma tananyag
 • Tananyag a megelőző tanulmányoktól, egyéni céloktól függ

 

Összefoglalva a fentieket:

 

Ha kifejezetten önálló vagy, és extrém időpontokban szeretsz tanulni, vagy az alapoktól indulsz, és tudod, hogy hová szeretnél eljutni, akkor a videós tananyagokkal a legjobb helyen jársz. Ha szükséged van oktatói magyarázatra, fontos számodra az anyag és az oktatás személyre szabhatósága, akkor válaszd inkább az élő online oktatást.

 

Mikor javaslom KIFEJEZETTEN inkább az online WordPress oktatást a dobozos tananyag helyett?

 

 • Ha már van honlapod, vagy honlap-kezdeményed
 • Ha részkérdéseid vannak (pl. “hogyan kezeljem a meglévő galériámat?”)
 • Ha megoldandó listád van
 • Ha néhány területen mélyednél el
 • Ha az oktatás közben azonnali válaszokat szeretnél kapni a felmerülő kérdéseidre

 

Meg kell említenem még egy fontos szempontot, amit az e-learning elemzések általában elfelejtenek, talán azért, mert inkább pszichológiai tényező – pedig éppen ezért meghatározó lehet!

Ez pedig az önmotiváció.

Egy izgalmas ötlet születésekor az ember néhány napig szinte eufóriában él, majd a lelkesedés a kivitelezés munkaigényes hétköznapjai alatt zuhanórepülésbe kezd. Ez nem baj, teljesen természetes biológiai folyamat, és ha elég elszánt vagy, akkor nem is jelent akadályt.

Fontos viszont, hogy számolj két dologgal:

 • A dobozos tananyaghoz nap, mint nap magadtól oda kell ülnöd. Ha ismered magad annyira, hogy ez nehézséget okoz, akkor nem neked való ez a tanulási forma. Mentálisan teljesen más, ha tudod, hogy van egy lebeszélt időpontod az oktatóddal, ő számít rád, ott kell lenned.
 • Az online oktatás rugalmasan leállítható, szüneteltethető, és nincs előre befizetett tanfolyami díj, amit végig kell csinálnod, bárhogyan is alakul az életed.

És még egy “apróság”, ami a motivációdban meghatározó lehet: A dobozos tananyagtól nem kapsz visszajelzést… ;)

A motiváció, a mentális segítség szempontjából tehát az emberi kapcsolódás mindenképpen előnyt jelent az előre elkészített dobozos tananyaghoz képest.

 

WordPress tanfolyam árak

 

Szükséges néhány szót szólnom az árakról is, mert a dobozos tanfolyamok árai viszonylag könnyen skálázhatók (meghatározott összegért jutsz el A-ból B-be), azonban az online oktatás óradíjas alapú, így ez elsőre kissé homályos lehet.

Az óradíjas alapok a fentiekben már említett rugalmasságot és testre szabhatóságot segítik elő – sokaknak elég néhány óra ahhoz, hogy az elakadásaikon túljussanak, és megoldást kapjanak az adott problémára.

Ha azonban a nulláról szeretnéd felépíteni a honlapod az oktatás segítségével, akkor a tapasztalatok alapján 15-20 tanórával számolhatsz egy egyszerűbb honlap esetén. Ez persze azt jelenti, hogy időről időre “házi feladatot” kapsz, amit a tanultak alapján önállóan, begyakorlásként el tudsz végezni.

 

ÖSSZEFOGLALVA:

A dobozos, videós tanfolyamok és az online WordPress oktatás tananyagban, minőségben hasonló, az oktatás időzítésében és személyre szabhatóságában látható lényegi különbség. Célszerű azt választani, ami a céljaidnak, időbeosztásodnak, személyiségednek a fentiek alapján a legjobban megfelel. Persze, ha nagyon éhes vagy a tudásra, mehet párhuzamosan is a kettő! ;)

 

SZEMÉLYES EPILÓGUS:

Saját tapasztalataim alapján hiszek abban, hogy kezdőként szükséges, hogy legyen olyan mentorod, oktatód, akitől megtanulhatod az alapokat, és akihez útmutatásért fordulhatsz. Nekem is megvoltak ezen az úton a “lámpagyújtogatók”, akikre azóta is hálával gondolok. Ideje, hogy megköszönjem nekik a segítséget!

 

Oszd meg, ha tetszett!