Minden honlapnak laknia kell valahol a virtuális világban. Ezt a lakhelyet hívjuk tárhelynek.

A domain-név tulajdonképpen a honlap neve, tehát a http://www.valami.hu például. Használhatjuk www előtaggal, vagy nélküle (ez esetben így néz ki például: http://valami.hu). Ezt már az elején el kell döntenünk, mert a honlap beállításánál, és a keresőoptimalizálás különböző lépéseiben is egyformán kell használnunk a jó eredmény elérése érdekében. Hogy melyik szimpatikus, az csak rajtunk múlik.

Néhány szó a domain-név helyes kiválasztásáról:

Induló weblapoknál nagy kérdés, hogy a domain a tevékenységünket, vagy a vállalkozásunk nevét tartalmazza-e. Szerencsés egybeesés, ha a vállalkozásunk nevében szerepel a szolgáltatásunk típusa is, így erre lehet egy jól hangzó domain-t keresni.

Ha nem, úgy figyelembe kell vennünk azt a tényt, miszerint a Google keresőben hatalmas előnnyel indul a szolgáltatást tartalmazó domain-név. Tehát például a kukackakft.hu jelentős hátrányban van a hernyoirtas.hu névvel szemben! Tudom, hogy nehéz ellenállni a vágynak, hogy cégünk nevét, vagy sajátunkat viszontlássuk a domain-ben, de ezzel csak magunkat gáncsoljuk el! Kivéve persze, ha ún. saját márkát építünk, ahol a nevet annyira ismertté tudjuk tenni, hogy az fémjelzi a terméket. De ez már egy külön szakma…

Ha az általunk vágyott domain már foglalt, kiegészíthetjük egy elő-, vagy utótaggal. Ezt a legcélszerűbb kötőjeles formában megtenni, mivel a pont, vagy az alulvonás egy link-hivatkozásnál (az aláhúzás miatt) zavaró lehet.

Fontos az is, hogy milyen kiterjesztést választunk. Ha tevékenységünk Magyarországra korlátozódik, célszerű a .hu végződést választani.
A .hu domain nevek bejegyzésére (az összes többivel ellentétben,) a jelenlegi szabályozás szerint 8 napot kell várnunk. Ez nem baj, sőt – minket is megvéd későbbi, esetleges jogviták kialakulásától!

A tárhely és a domain-név technikai kezelése a webhosting. Erre a szolgáltatásra rengeteg céget találunk az interneten. A legtöbbjük megbízható cég. Fontos szempont a kiválasztásnál – természetesen az ár mellett, – a segítőkész ügyfélszolgálat. Az is lényeges, hogy a technikai háttér megfelelő színvonalú legyen, a weblapunk megjelenése ne „akadozzon”. Ha sokszor elérhetetlen a honlap, úgy még a visszatérő vevők is megunják előbb-utóbb, és a látogatottság drasztikusan csökkenhet.
Az én honlapjaim a Profitárhelynél laknak.

Lehetőleg ne válasszunk ingyenes tárhelyet! Ezeknek rengeteg hátránya van, sokszor nem biztosított a folyamatos szolgáltatás, nincs megfelelő ügyfélszolgálat, a keresőoptimalizálás nem állítható be megfelelően és a látogatottság mérése, analizálása is korlátozott.

A tárhely és a domain fenntartása évi 1-2 tízezer forintot jelent, ne ezen múljon a honlap, s ezen keresztül a céged szolgáltatásának sikere!

 

 

Oszd meg, ha tetszett!