A betűk, más néven fontok – mondanom sem kell -, lényeges elemei a honlapodnak.

Általánosságban érdemes tudni, hogy két, legfeljebb három betűtípusnál többet nem célszerű használnod.

Azt, hogy hol állítsd be őket, elsősorban a sablonod, oldalépítőd határozza meg.

Ha egy ingyenes sablont használsz, amit a WordPress sablonkönyvtárából választasz ki, akkor a legegyszerűbb, ha a sablon által felkínált betűtípusnál maradsz, így nem kell beállítanod semmit.

Ha ez valamiért mégsem lehetséges – például az ékezetes betűk nem jelennek meg helyesen -, akkor általában a Megjelenés – Testreszabás alatt keresheted a megoldást, vagy – ha van ilyened – egy Theme Options menüpont alatt is nézelődhetsz.

 

Törzsszöveg betűtípusa

 

A fontok kiválasztásakor fő szempont, hogy a “text”, vagy törzsszöveg betűtípusa a lehető legegyszerűbb, általánosan használt, lehetőleg talpatlan betűtípus legyen, mint például az Arial, vagy a Roboto.

A szövegnél ne akarj “dizájnolni”, az egyetlen szempont a jó olvashatóság! Semmi szükség a szivárványos betűkre, a millió féle formázásra, és méretre! Legyen szimpla, és lehetőleg sötét, világos alapon.

És ha már szóba került a méret: A törzsszövegnél, ha megoldható, célszerű 16 px körül tartani a méretet, szintén az olvashatóság érdekében.

 

Header – A címsorok

 

A header, vagy címsorok betűtípusa a második fontos csoport, amit be kell állítanod.
Van, ahol Primary, vagy elsődleges betűtípusnak is nevezik.

A lényeg, hogy a címsoraid (és, a sablonodtól függően esetleg más – menü, oldalsáv – elemek is) ezzel a betűtípussal fognak megjelenni.

Itt már lehet egy kicsit “művészkedni”, és a honlap hangulatához illő, feltűnőbb (de jól olvasható) betűtípust választani.
Én a magam részéről például nagyon szeretem a handwriting/cursive/script típusú fontokat, amik kézíráshoz hasonlóak… :)

kézírásos Google betű minták

 

Ha úgy alakul, hogy te választasz betűtípust, érdemes ún. web safe fontokat használnod, ezeket a legtöbb eszköz és böngésző támogatja.

A legjobb web safe betűtípusok listája:

 • Arial (sans-serif)
 • Verdana (sans-serif)
 • Helvetica (sans-serif)
 • Tahoma (sans-serif)
 • Trebuchet MS (sans-serif)
 • Times New Roman (serif)
 • Georgia (serif)
 • Garamond (serif)
 • Courier New (monospace)
 • Brush Script MT (cursive)

 

Választhatsz a népszerű Google fontok közül is, ezt így tedd meg:

Hazai weboldalra az ékezetes betűk megfelelő megjelenése különösen fontos, így azonban előre ellenőrizheted, hogy az adott fontnak van-e például “ő” és “ű” betűje.

A Google fontok hivatalosan nem számítanak web safe fontnak, de azért általában megfelelően jelennek meg, ingyenesek, és hatalmas a választék. Hátrányuk lehet, hogy a betöltődés bizonyos esetekben lassíthatja a honlapodat.

Fontos, hogy miután beállítottad a betűket, többféle böngészőből, eszközből is ellenőrizd az olvashatóságot!

 

Font beállítása, ha oldalépítőt használsz

 

A legnépszerűbb page builder-ekben a font kiválasztásával egyszerű dolgod lesz, azonban hogy ne vesződj el a rengeteg lehetőségben, érdemes átlátnod a teljes képet.

 

 • Biztosan van egy olyan lehetőség (a Divi és az Elementor esetén meg is nézzük alább), ahol a globális font párt kiválaszthatod. Ez általános érvényű lesz a honlapodon, és mindig ez lesz az alap betöltődés, amikor egy új elemet viszel fel. Erre a már meglévő elemeket (ahol nem a globális font van beállítva) külön kell beállítanod.
 • A szerkeszthető elemeket, blokkokat egyesével is állítgathatod, technikailag tehát használhatsz ezer féle betűtípust is, minden elemhez egyesével hozzárendelve valamit.
  A fentiek miatt ezt nem javaslom, de ez a lehetőség jól jöhet, ha egységesíteni szeretnéd a honlapod kinézetét.
 • Ha előre elrendezett megjelenést (template/layout, vagy – kissé megtévesztően “sablon” is lehet a neve) töltesz be, az a saját betűtípusával érkezik. A harmonikus kinézet érdekében tehát célszerű az adott layout betűtípusát beállítani a globális beállításoknál is – amennyiben az megfelelően jelenik meg. Vagy a betöltött layout elemeinél cserélgeted ki a fontot a globális fontra.
 • Az elemeknél egyesével beállíthatod a mobil verziót is, tehát ha az adott font túl nagy, vagy túl kicsi, akkor külön-külön is állíthatsz a méreten!

 

Nézzük, hogyan is lehet ezt megoldani!

 

Betűk beállítása DIVI-ben

 

A Divi alapértelmezett betűtípusa az Open Sans.

Ha állítanod kell a globális (egész honlapra kiható) fonton, azt a Megjelenés – Testreszabás – Általános beállítások – Tipográfia alatt éred el:

Divi sablon globális fontok beállítása

Divi sablon globális fontok beállítása

 

Ha az egyes oldalak, vagy bejegyzések szakaszainak betűtípusát szeretnéd állítani, akkor először is menj be az adott oldal szerkesztőjébe, válaszd ki az elemet, és a beállításoknál a Tervezés fülecske alatt megtalálod az adott szakasz szövegének és címsorának beállítási lehetőségeit. Ha a betűtípus Default-ra van állítva, akkor az adott szakasz azt a globális megjelenést használja, amit az előbb a Testreszabóban beállítottál. A mobil megjelenést is itt tudod változtatni:

 

Betűk beállítása Elementorban

 

Az ingyenes Elementor négyféle alapértelmezett szövegtípust kínál:

 • Primary, Secondary (Elsődleges, Másodlagos) – ők címsorok
 • Text (Szöveg) – ő a törzsszöveg
 • Accent (Hangsúly) – bizonyos tartalmi elemek (gombok, linkek, tab-ek) szövegei

Ezt a legújabb verzió szerint az Elementor szerkesztőjében (ha Elementorral szerkesztesz egy adott oldalt, vagy bejegyzést; illetve a Sablonok alatt megtalálható szakaszt), a hamburger menüt megnyitva, a Webhelybeállítások alatt találod meg.

Ugyanezen a panelen az egyes elemeket külön-külön is szerkesztheted, illetve a mobil beállításokat is itt találod meg az elemekhez.

Így:

 

Összefoglalva:

 

 • Ha a választott sablonod, vagy az oldalépítőd előre elrendezett megjelenése egységes, jól olvasható képet ad az egész honlapnak, akkor örülj – nincs dolgod, a font-cserével csak ronthatsz a helyzeten.
 • Ha választanod kell, válassz két elérhető (a használt sablon, vagy oldalépítő által is felkínált) betűtípust. A törzsszövegnek szimpla elterjedt, inkább talpatlan (pl. Arial) betűtípust válassz (minimum 16 pixelre állítsd be), a címsorok számára pedig ízlés szerint egy megfelelően megjelenő, cifrább fontot is kereshetsz.
 • Állítsd be mindenhol, ahol lehet – legyen a teljes honlapod egységes, harmonikus megjelenésű!
 • Ellenőrizd le! Többféle eszközről, böngészőből nézd meg – ügyelj az olvashatóságra és az ékezetes betűkre.

 

Remélem, hogy segített ez a cikk kiigazodni a fontok útvesztőjében! :)

Ha maradt még kérdésed, írd meg hozzászólásban, vagy gyere tanulni a Wp100 Klubba!

 

köszönöm, hogy elolvastad!

Köszönöm, hogy elolvastad!

Oszd meg, ha tetszett!